Bærekraft & produksjon

Vår produksjon er basert på bærekraftige metoder som beskytter miljøet og sikrer en effektiv bruk av ressurser.

Dronefoto av Solbergs Gartneri

Effektivt
energiforbruk

Biologisk
plantevern

Resirkulering av
gjødselsvann

Gjenbruk av
ressurser

Effektivt
energiforbruk

Optimalisert energibruk er i dag et av våre sentrale miljøtiltak. For oss i Solbergs Gartneri er målet å sørge for lavest mulig energiforbruk per produserte agurk. Dette er ikke bare mer miljøvennlig, men bidrar også til å holde produksjonskostnadene nede.

  • Solbergs Gartneri har investert i gode veksthus med moderne isolasjonsgardiner, som gir effektiv oppvarming av veksthusene når sola ikke skinner. Vi har også erstattet eldre veksthus med nyere og mer energibesparende konstruksjoner.

  • Gjennom vår bevisste bruk av vekstlys kan vi utnytte energien to ganger. I tillegg til at plantene bruker lyset til sin fotosyntese, avgir lyset varme som bidrar til å holde riktig temperatur i veksthusene. Med en god balanse mellom tilført mengde vekstlys og varmebehov oppnår vi en meget god utnyttelse av den energi vi tilfører.

Bilogisk
plantevern

Gjennom en lang sesong er det helt naturlig å møte på problemer med enkelte skadegjørere. Derfor har vi i Solbergs Gartneri et bevisst fokus på forebyggende biologisk bekjempning av de mest vanlige skadegjørere ved bruk av naturens egen metode.

  • Dette gjør vi ved å tilføre nytteinsekter som er skadegjørernes naturlige fiender. Målet er at vi hele tiden skal ha en god balanse mellom nyttegjørere og skadegjørere. Dette har vi lykkes veldig godt med takket være ansatte med høy kompetanse på området.

  • Selv om vi har fokus på biologisk plantevern ved bruk av nyttedyr, må vi en sjelden gang likevel bruke kjemisk plantevern. Da bruker vi alltid midler som er skånsomme overfor våre nyttedyr, slik at den biologiske balanse opprettes raskest mulig igjen.

Resirkulering
av gjødselvann

Det er lenge siden norske gartneri plantet agurk og tomater rett i jorda. Nå vokser nesten alt i avgrensede, inaktive dyrkingsmedium. Mest vanlig er sekker med steinull eller den vulkanske steinarten Perlite. Slike systemer gir god kontroll på tilførsel av vann og gjødsel. Selv bruker vi kokosfibre fra skallet til kokosnøtter.

  • For at alle plantene skal ha nok gjødselvann, må det likevel tilføres noe mer enn det plantene forbruker. Som en av svært få norske agurkprodusenter, tok Solbergs Gartneri allerede i 2001 steget videre og tok i bruk et helt lukket dyrkingssystem.

    Systemet gjør oss i stand til å samle opp overskuddsvann plantene ikke bruker, som så renses og brukes så på nytt. Dermed sparer vi mye vann og gjødsel, samtidig som naturen spares for avrenning av gjødselvann som kan sige videre fra grunnen under veksthuset.

    Gjødsel er både en begrenset ressurs og kan være en kilde til forurensning. Ved å samle opp og resirkulere overskuddsvann, tar vi vare på næringsstoffene og utnytter dem optimalt. Ingenting går til spille – og ingenting kommer på avveie i naturen.

Gjenbruk av
ressurser

I Solbergs Gartneri er vi opptatt av resirkulering og gjenbruk av ressurser – vårt mål er optimal utnyttelse av energi og næringsstoffer. Derfor finner du en rekke biprodukter fra annen produksjon i vår agurkproduksjon.

  • I plantenes fotosyntese tar de opp CO2 og omdanner denne til oksygen (O2). Ekstra tilførsel av CO2- bidrar derfor til økt produksjon og bedre utnyttelse av de andre innsatsfaktorene. Den CO2- vi bruker er et biprodukt fra gjødselproduksjon.

  • Så lenge røttene har vann, næring og luft, kan planter vokse i ulike jordsmonn. For et best mulig liv av mikroorganismer rundt røttene, bruker vi et organisk vekstmedium i form av skallet fra kokosnøtter som er igjen etter at maten er hentet ut.

  • I tillegg til strøm fra vannkraft, bruker vi noe fossil energi. Dette skjer gjerne når det er kaldt i været, energibehovet er stort og Norge må importere strøm. Da er det bedre å bruke fossil energi lokalt fremfor å importere strøm basert på annen fossil energi hvor mye av energien går til spille på veien. Vi har valgt propan fordi dette er et biprodukt fra raffinering av råolje eller gass til andre produkter.